tirsdag 10. mars 2009

Så mye for å spare til fremtiden

Jaja, vi sparer oss til fant i dette landet, iallefall de som styrer pengene til Norge.

Den norske sparegrisen blør. Når statens pensjonsfond - utland, best kjent som Oljefondet, legger fram sitt årsresultat onsdag, er det med de rødeste tallene i fondets historie.

Tapene for fjoråret og så langt i år summeres til rundt 800 milliarder kroner, skriver Aftenposten. Til sammenligning er utgiftene til årets statsbudsjett på 870 milliarder kroner, inklusive krisepakken.


Ja kunne ikke mye av dette vært unngått hvis vi hadde gitt faen i å høre på de røde? Tenk hvis vi heller hadde brukt pengene på det folk flest vil bruke pengene på? Altså bygge opp en infrastruktur i dette landet, bygge ut veier, ruste opp skoler, sykehjem, gamlehjem osv osv osv. Men neeeida, det var jo så viktig for Kristin Halvorsen å bli den rikeste finansministeren noengang her i Norge og nå har hun altså sløst bort en verdi som tilsvarer 380.000 kroner for hver Norske husholdning!! Og ja jeg sier sløst bort, for hadde vi ikke skulle absolutt spare så hadde pengene vært brukt til noe fornuftig noe.

Så takk til de som stemte rødt, vi fikk jaggu med røde tall..

e24 dagbladet tv2
----------------------------------------------------------------

11 Kommentarer:

Anonym sa...

Nå var det strengt tatt ikke denne regjeringen som startet oljefondet. Du må også huske at _alle_ som sparer i aksjer taper i nedgangstider. Oljefondet vil få igjen pengene når krisa er over. At de har gått med tap siden finsanskrisen startet burde være opplagt for enhver. Økonomien (som det meste annet) går i bølger og daler. Det er vel regjeringens feil at du er arbeidsledig også? Du klarer tydeligvis ikke å se saken i særlig stort perspektiv.

Admin sa...

Hadde regjeringen brukt penger fra oljefondet til å bygge infrastruktur i Norge så hadde jeg forsatt hatt jobb, så ja det er regjeringen som er skyld i at jeg nå må heve min lønn hos nav.

Anonym sa...

Tapt og tapt fru blom.

Mesteparten av dette "tapet" er vel papirpenger som vi aldri har hatt allikevel, dvs en urealisert verdiøkning på papiret for de årene børsene har gått opp.

Med mindre fondet har har solgt unna enorme aksjeposter med tap så har vi ikke realisert tapet heller og har store muligheter for å få dette tilbake når økonomien retter seg opp og børsene igjen begynner å gå opp igjen om noen år.

Når det gjelder jobben din så er det jo trasig innen bygg og anlegg for tiden. Men dette skyldes jo i hovedsak krisen i de store kredittselskapene i utlandet. At du skylder på regjeringen for dette viser i beste fall en grenseløs naivitet.

Den norske regjeringen enten den kommer fra AP, Høyre eller omså Frp har omentrent den samme kontrollen som noen som sitter og ror i et badekar i Atlanterhavet, det er strøm og vinden som fører deg dit du skal allikevel.

Som noen også nevner er det jo ikke akkurat denne regjeringen som fant opp oljefondet og jeg har ikke hørt Høyre, Krf et.al. har skreket særlig mye de siste årene om at vi må ta av det heller.

Anonym sa...

Total skivebom.

Det er mye du kan gi regjeringen skylden for men dette er nok ikke en av dem.

Anonym sa...

I stedet for å investere oljepengene våre i fiktive verdier burde vi ha investert pengene i ekte verdeir. Norge burde bygge opp en gullvarebeholdning - en verdi som ikke vil miste 300 millioner netto på 10 år slik osm nå.

- Hamid

Anonym sa...

*BZZZZZT* WRONG, try again.

Nå har jo gullverdien også gått ganske kraftig opp og ned opp igjennom historien så helt "trygt" er nok selv ikke gull.

Iallefall hvis vi tar utgangspunkt i 2007 tallet for størrelsen på oljefondet og dagens bokførte tap så viser historien at det er fullt mulig med et tilsvarende verditap på gull også.

Det kunne jo selvsagt vært diskutert om ikke deler av verdiene underveis burde vært brukt på infrastruktur f.eks men dette VILLE IKKE ha hindret oss i å havne i samme situasjon som nå, vi ville bare hatt enda mindre penger på bok.

Det er aldri noe særlig lurt å anvende husholdningsøkonomiske tankemåter på nasjonaløkonomi, iallefall ikke hvis man vil det skal gå bra i lengden.

Anonym sa...

Hadde regjeringen brukt oljefondspengene på infrastruktur i den oppgangstiden vi tidligere hadde, ville dette ført til en overoppheting av norsk økonomi med påfølgende kollaps. Gjør som FrP sier, og vi trenger ikke hjelp fra USA for å få oss en finanskrise.

Noen folk vet så lite om økonomi, at jeg har problemer med å takle at de har stemmerett...

Anonym sa...

Økonomi er ekstremt fragilt, og det er regjeringens feil at det er en finanskrise. Du kan takke Bush og hans regjering for en 'total' kollaps i verdensøkonomien. Han skulle absolutt til krig mot 'terroristene', og dette førte til en ufattelig stor gjeld.

Og det faktum at du sitter der og skylder på regjeringen for at du ikke har jobb i skrivende stund, er naivt. Det kommer helt ann på om du er høyere eller lavere utdannet, hvilket type yrke du har utdannet deg i (eller jobbet i).

Anonym sa...

Rettelse:
Mente å skrive at det ikke er regjeringens feil

Anonym sa...

Ser at det enkelte som påstår at de har så god greie på økonomi her.
Den norske økonomien hadde IKKE blitt overopphetet og kollapset, om vi hadde fulgt FRP's oppskrift. Her var det snakk om å bygge opp veier og infrastruktur med svensk/tysk og engelsk arbeidskraft.
Dette vil IKKE har medført noe som helst oppheting av økonomien.
Den amerikanske økonomien kollapset som følge av låneboblen, som startet FØR BUSH!!!, og som ikke er så mye ulik den norske/islandske/europeiske.

Den store forskjellen er at vi har OLJE!!!!!

Det er IKKE takket være de rødgrønne, at det står såpass bra til i Norge. Det er på TROSS AV!

Halvorsen er en komplett inkompetent finansminister.
Redningspakken til regjeringen vil føre til skyhøy inflasjon.
Les dette:
http://e24.no/boers-og-finans/article2968412.ece

Les deretter dette:
http://www.dagbladet.no/2009/03/10/nyheter/renta/finanskrisen/inflasjon/okonomi/5225391/

Det ER faktiskt mulig å investere i Norge, bygge opp infrastruktur etc. uten at vi kollapser.
Kina har gjort dette i langt tid, uten at økonomien har kollapset.

En annen lengre opp i innleggene her ville frata personer stemmeretten, fordi han mente at de var "dumme".
Kanskje han vil tenke annerledes på det, når han en gang selv kan stemme om 7-8 år.

Anonym sa...

Vi har først og fremst en katastrofe av en finansminister, noe som har forårsaket et mye større tap enn om vi ikke hadde hatt en ”kommunist light” i en av de aller viktigste posisjonene.
Hun har brukt oljefondet som en politisk brekkstang, noe som har vært viktigere enn å få en sikker avkastning.

Og selvfølgelig er mye av tapet bare på papiret, men der vi har investert i bedrifter som er gått, og kommer til å gå konkurs er reelle tap som er permanent. Det er klart at slikt er vanskelig å forutse, men det viktigste har i mange tilfeller vært en politisk vurdering og ikke økonomisk.

En langvarig solid investering i bl.a. infrastrukturen innenlands hadde vært en grunnleggende investering for en videre utvikling av landet, også etter at oljeeventyret er over. Og kom nå ikke med tøvet om overoppheting av økonomien som et motargument. Jeg stoler på at vi har såpass hjernekapasitet at vi hadde tatt fornuftige grep for å motvirke noe slikt.

Skulle forresten likt å vite IQ èn til det geniet som her ville nekte velgere som ikke har en like stor økonomisk sans som vedkommende har, stemmerett.

Legg inn en kommentar

Personangrep, rasisme og anklager om rasisme slettes.
Ser du noe som bør slettes? Send meg en mail på utenjobb@gmail.com og skriv klokkeslett og navnet på innlegget som inneholder kommentaren som du vil klage på.
Skriv på norsk, svensk, dansk eller engelsk, alt annet blir slettet.
Signer gjerne med et eller annet navn slik at det er lettere for andre å svare på det du skriver.

-
Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide