søndag 22. mars 2009

Man kan jo starte å lure

Man kan jo starte å lure på hvorfor psykisk ustabile og ikke minst tidligere voldsdømte personer får lov til å vandre rundt blandt andre folk her i dette landet.
Det er liksom ikke første gang at en psykisk ustabil person har drept noen her i norge og jeg syntes at det nesten er de samme dårlige unnskyldningene hver gang og den samle gamle leksa om igjen og om igjen..

"svikt i systemet" "skal forbedre rutinene" ol.

Desverre er det bare tomme ord uten handling og i mellomtiden så dør desverre folk.

Mine tanker og kondolanser går til de som har mistet noen i denne saken.

To kvinner og en mann funnet drept i Tromsø
Leieboeren pågrepet etter trippeldrap
Avdekket trippeldrapet ved en tilfeldighet
Siktet (38) fortalte om trippeldrapet på legevakten - tv2
Tre personer funnet drept i Tromsø
Trippeldrapssiktet (38) fortalte om drapene på legevakten - riks24
- Psykisk syke får for dårlig oppfølging
Drapssiktede innlegges på psykiatrisk
- Familie drept av leieboer
Skremt nabo til VG Nett: - Jeg kan ha møtt drapsmannen
- Stukket til døde mens de sov
- Familien ble drept mens de sov
Måtte avbryte avhør med Trippeldrap-siktet leieboer (38)
To kvinner og en mann funnet drept i Tromsø
- Den drepte var gravid i femte måned
Far, stemor og bestemor drept
- Drept mens de sov
Drept kvinne (35) var gravid i femte måned
Ektepar og bestemor drept i Tromsø
Leieboer siktet etter trippeldrap

28 Kommentarer:

Anonym sa...

Du kan så si. Æ e sjokkert over at d ska være så lett å gjemme sæ under det at dæm e "psykisk ustabil". Mannen burde jo virkeli være voksen nok til å søke hjelp om han hadde d så jævli!
Spent på å høre ka som gjorde utfallet for at han sku gå til det steget å ta de av dage! kansje d mangla ei husleia?.. man vet jo aldri ka som får det til å klikke for et menneske!

Føle virkelig med de som sitt igjen..

Anonym sa...

Jepp, slik er det. Nå er det jo riktignok vanskelig å forutse hva enhver gærning kan komme til å gjøre. Og man kan liksom ikke låse inn enhver som har et større eller mindre mentalt problem. Kanskje var det svikt i psykiatrien, kanskje ikke. Men fyren blir sikkert ikke dømt for noe som helst.

Derimot ender det vel som vanlig med at vi får den overskyggende og tårevåte historien, om den stakkars mentalt syke mannen som kjempet mot systemet i årevis og aldri ble tatt på alvor. Ofrene blir redusert til casualties... på feil sted til feil tid. Hvem er de et offer for?

Anonym sa...

Det var en sak på Sørlandet der en psykisk syk mann hver morgen i 5-6 tiden løp etter et kvinnelig avisbud med kniv og truet henne. Politiet kunne ikke gjøre noe, for han var for psykisk syk til at de hadde lov å fengsle ham, psykiatrien kunne ikke gjøre noe, for han var for frisk til å legges inn.

Det er et hull der.

Anonym sa...

kommentar til #Mannen burde jo virkeli være voksen nok til å søke hjelp om han hadde d så jævli!#

Det er desverre ikke så enkelt som du tror. Mange psykisk ustabile er ikke klar over sin egen tilstand, og lever i en "annen verden". Både motivasjon til egne handlinger og symptomer ved egen sykdom(for det er en sykdom) blir ikke oppfattet av dem selv, bare av personer utenfra.

Selvfølgelig skulle denne personen ha blitt sett for lenge siden og blitt tvangsinnlagt ved en psykiatrisk avdeling for videre utredning.

At han skulle gått dit selv og lagt seg selv inn er derimot en lite trolig ting.

Anonym sa...

"og ikke minst tidligere voldsdømte personer får lov til å vandre rundt blandt andre folk her i dette landet." Hva vil du ha, livstidsstraff for alt?

Anonym sa...

De fleste i psykiatrien er harmløse, har selv jobbet med psykisk helsearbeid. Det er nok fler som er voldelig og farlig som ikke er psykisk syk enn det er av de som er det. Det er trist og skremmende å se hvordan media fremmedgjør og farliggjør psykiatri. De fleste er bare gode mennesker som trenger litt hjelp og tilrettelegging i hverdagen, og bli sett, hørt og forstått av andre..- som folk flest. Dette som har skjedd er tragisk og jeg forsvarer langt fra noe av det, men det er viktig å få fram at psykisk psyke ikke er noe farligere enn alle andre. Denne gangen var det en med psykiatrisk bakgrunn, som selvfølgelig skulle ha blitt fanget opp før dette skjedde.

Tankene mine går til de etterlatte.

Anonym sa...

Er ikke spesielt rasistisk til vanlig, vet ikke om dette kan kalles rasisme en gang, men synes det er litt vel mange innvandrere på den listen i vg.no artikkelen. Mulig de har lagd den slik pga det skal sjokkere osv forsåvidt...

Anonym sa...

synes psykiatrien og lover og regler i forhold til tilbud burde forenkles her til lands så flere får hjelp før de havner i en slikt fortvilet situasjon som er såpass utilgivelig.
Det såkalte velferdslandet norge burde virkelig starte å ta tak i egne ting før de kaster ut å fokuserer så mye på omverden rundt...det er jo helt sykt at man glemmer egne i eget land som trenger hjelp og behandling av alle slag...å da mener jeg ikke kun psykiatrien men alle steder innen helse og velferd!
På tide politikerne tar i et skikkelig tak å faktisk utretter noe heller enn kun å ha det i kjeften som de nå alltid har vært best til!

Tankene mine går til de pårørende...helt forferdelig tragisk sak...som desverre vi ser og hører skje oftere og oftere idag.

Anonym sa...

Kanskje ikke så rart heller da..

Anonym sa...

Samen hadde store økonomiske problemer, og presset fra utleier om å gjøre opp husleie og strømregning fikk det til å bikke over for han. Noen burde tipset TV3 og luksusfellen, slik at dette kunne fått en lykkelig utgang for alle parter.

Anonym sa...

En person fra Finnmark har innrømmet å ha drept tre personer i en leilighet i Tromsø. Etter de opplysningene media har fått til nå, tyder mye på at han kan ha vært psykotisk da han begikk drapshandlingen. I gamle dager snakket vi om “sinnsyk i gjerningsøyeblikket” og gjerningsmannen gikk i så fall fri.

Det at en person som var omtalt i pressen og som alle visste hadde drept ett eller flere mennesker, kunne spasere rett ut i det fri, var et probem i forhold til folks rettsoppfatning, og på mange måter også et usikkerhetsmoment for samfunnet. en syk person kan jo bli syk igjen, og hva kan han gjøre da?

Derfor ble lovgivningen grunndig gjennomgått på 90-tallet, mens jeg selv var medlem av justiskomiteen på Stortinget. Det var ingen enkel sak å behandle, og den gjadt et langt større område enn drapsmenn.

Hovedløsningen ble at gjerningsmannen uansett må stilles for en domstol. Der kan han, dersom han på grunn av sykdommen ikke kan dømmes til vanlig straff, i stedet bli dømt til tvungen psykiatrisk behandling. Forutsetningen er at drapshandlingen er forårsaket av sykdommen.

Det kan eksempelvis tenkes at en tyv går inn i en butikk og stjeler med seg en rekke varer. Når han kommer til kassen, ser han en neger som ber om betaling. Fordi han lider av en tvangsforestilling om at alle negre er ute etter å ta livet hans, “forsvarer” han seg med å stikke ned negeren i kassen med en kniv. Konsekvensen er da at han ikke kan dømmes for drapet, men at han kan dømmes for tyveriet av varer fra butikken.

Mine innvendinger mot den loven som ble vedtatt på 90-tallet er at loven fastsetter en minstetid der gjerningsmannen må behandles i en lukket institusjon. Etter at denne minstetiden, som er svært kort, er ferdig, kan han få behandling ved å bo hjemme og dra på jevnlige besøk til den psykiatriske institusjonen.

Etter min mening vil det være en fare for at presset på behandlingsplasser innen psykiatrien fører til at han sendes hjem før man er ett hundre prosent sikker på at han er så frisk at det ikke kan komme alvorlige tilbakefall. Det har hendt flere ganger i Norge at en person som er sluppet for tidlig ut fra en behandlingsinstitusjon begår drap eller tar sitt eget liv.

Jeg ønsker en betydelig lengre tid i institusjon, helt til han kan friskmeldes.

Skulle denne saken i Tromsø vise seg å være slik at gjerningsmannen ikke var psykotisk, og kan dømmes for sine handlinger, bør han idømmes straff for alle tre drapene. Slik loven fungerer i dag vil han slippe unna med tilnærmet samme straffereaksjonen som for ett drap. I stedet for eks. 18 år i fengsel, bør han da få 54 år, hvilket vil være ensbetydende med en reell livstidsdom.

Det bør bemerkes at det avgjørende selvsagt vil være om han var syk i det øyeblikket han begikk drapshandlingen, og om denne sykdommen forårsaket drapene, - ikke at han virker forvirret eller syk i etterkant av drapene

Anonym sa...

Man kan jo starte å lure

Anonym sa...

Håper politiet klarer å oppklare mordet
Jeg lurer på.....
Kan han være uskyldig?
Ja SELVFØLGELIG
Hva skjer med Norge?
Man kan jo starte å lure
Slike lover og tilstander man ønsker her i Norge?
Jeg tror forsatt han er uskyldig
Kanskje ikke så rart heller da..
Kommer egentlig ikke som et sjokk
Syntes det er på sin plass
Det er slikt som skjer
Kommer ikke til å hjelpe noe uansett
FEIL!!
Det varte i ca 1 minutt
Ganske merkelig egentlig
Endelig en fornuftig muslim :)
Helt utrolig
Det flotte med Norge er
Man kan bli så forbanna!!!
Hahahahahaha

Anonym sa...

Merkelig at slike forbrytelser ALLTID utføres av noen som har vært behandlet med psykiatriske medisiner...

Anonym sa...

Dette var en positiv hendelse!
Enda et eksempel på at HVPU - reformen virket. I tidligere mørketider kunne ikke psykotiske mennesker følge ’stemmenes’ ordre, og de ble fryktlig frustrerte. Nå kan de følge ‘ordrene’ og dermed føle seg mye bedre - dette kan bare være positvt!
Det er godt og vakkert å vite at vi nå lever i et mye mykere samfunn.
Ikke for ofrene naturligvis - men det er jo direkte facistisk å hindre flere i å bli offere. Som våre politikere sier (når du renser bort alle omskrivningene): Shit happens…..

Anonym sa...

Veldig enig med han/hun som skrev at de fleste i psykiatrien er harml�se. Det finnes psykiske lidelser i alle alvorlighetsgrader, fra milde til sv�rt alvorlige. Midt oppi denne tragiske saken er det viktig at debatten ikke bidrar til ytterligere sigmatisering av denne gruppen.

Det viktige sp�rsm�let er hvordan man p� best mulig m�te kan fange opp de alvorligst syke og hvordan gi dem et best mulig behandlingstilbud.

Anonym sa...

Jeg tror forsatt han er uskyldig

Anonym sa...

Til alle dere som forstår dere så godt på dette.
For det første: Denne mannen er NORSK, ikke same,muslim eller noe annet.
For det andre: Han har oppsøkt hjelp flere ganger, vært inn på Åsgård tidligere, men blir alltid sendt ut igjen, sannsynligvis ikke syk nok.
Jeg tror ikke dette var noen krangel om hverken det ene eller andre, men den siktede led av forfølgelsesvanvidd, og det er nok dette som har slått til for fullt igjen.

Sigrun sa...

Anonym ovenfor tror peroner med psykiske lidelser er psykisk utviklingshemmet, siden han eller hun nevner HVPU-reformen. For et kunnskapsnivå!

Anonym sa...

Er man psykisk ustabil når man bestemmer seg for å drepe? Må man drepe fordi om man er psykisk ustabil?
Og er man oppegående nok til å bestemme seg og endog ta tre stykker i en sleng, ja da...???
Og etterpå er man forferdelig lei seg og veldig nedfor! Hvorfor føler jeg mer med de som ble tatt av dage her enn gjerningsmannen mon...???
bajo

Anonym sa...

Man kan jo starte å lure

Anonym sa...

Hvis vi går 50-60 år tilbake, så ser vi at det er flere drap begått av psykisk syke i dag enn da. På den tida hold man pasienter lenge, kanskje altfor lenge. Problemet i dag er at tilbudet til psykisk syke er altfor kort, og man skrives ut for raskt

Det er rask ekspedering, rask behandling og rask utskriving. Man burde gi varig behandling, og godt ettervern. Men det koster mer penger, og i dag er det lagt opp til at helseinstitusjonene skal tjene penger!!!

Det har gått for langt i effektivisering og at man skal tjene penger, og det koster liv av og til.

Jeg vil understreke at det er et fåtall av folk med psykiske lidelser som begår drap.

Det er langt færreste av tidligere eller nåværende psykiatriske pasienter som er tikkende bomber, det er et lite mindretall som er farlige.

Anonym sa...

Til en bekjent:

Du skriver: "Denne mannen er NORSK, ikke same,muslim eller noe annet".

Betyr det at om amn er same eller muslim osv så opphører man å være norsk?

I så fall hadde det vært svært fornøyelig om du forklarte for oss hva din definisjon av NORSK er. Guten Tag!!

Anonym sa...

Jeg fatter ikke hvorfor drapsmenn hele tiden skal kalles for pasienter. Om dem har tidligere vært til behandling er bare en enkel forklaring på hvilke dører som gjør det lettest å gå inn for slike "Kriminelle". Dem søker som oftes til slike avdelinger når de selv vet hva dem er i stand til å gjøre.Det må jo være den letteste slusen å sile ut slike kriminelle på. Ingen kan kalle en drapsmann normal. Ja han har psykiske problemer men er også kriminell å bør straffes deretter også.

Anonym sa...

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=548808

Anonym sa...

Denne saken lukter svidd lang vei og jeg tror forsatt han er uskyldig..

Anonym sa...

Man snakker om at psykiatrien svikter, at det må opprettes tilsynsak osv. osv.. Men det er LOVEN det er noe feil med! Vi fikk ny psykiatrilov fra 1/1-2001 - og med den loven er det ikke så mye helsevesenet kan gjøre.

Vi trenger å gå tilbake til Lov om psykisk helsevern slik den var - og så trenger vi behandlingsplasser; alle langtidsinstitusjonene i psykiatrien er dessverre lagt ned.

Sigrun sa...

Hva i alle dager mener Anonym med at det er feil med (den nye) psykiatriloven?

Legg inn en kommentar

Personangrep, rasisme og anklager om rasisme slettes.
Ser du noe som bør slettes? Send meg en mail på utenjobb@gmail.com og skriv klokkeslett og navnet på innlegget som inneholder kommentaren som du vil klage på.
Skriv på norsk, svensk, dansk eller engelsk, alt annet blir slettet.
Signer gjerne med et eller annet navn slik at det er lettere for andre å svare på det du skriver.

-
Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide