mandag 23. mars 2009

Det er da en grunn..

Det er da en grunn til at vi mennesker har de hjørnetennene og resten av de skarpe tennene vi har i munnen, det er for å spise kjøtt.
Det er jo også en grunn til at folk som ikke spiser kjøtt ofte må ta ekstra vitaminer og andre tilskudd for å i det hele tatt overleve, det er meningen at vi mennesker skal spise kjøtt!

Eller har kanskje discovery channel lyvd for meg? :(



Men selvfølgelig, alle står jo fritt til å velge selv hva de gjør mot kroppen sin ;)

Heather Mills skal pushe veggis-burgere

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Menneskelinjens evolusjon kan grovt regnet trekkes tilbake til slekten Australopithecus for fem millioner år siden. De var primært vegetarianere. Etter hvert som Homo-slekten utviklet seg fra om lag 1,8 millioner år siden, utgjorde kjøtt en stadig større del av kostholdet. Etter hvert begynte man også å bearbeide maten over ilden, selv om forskerne er uenige om når dette har skjedd.

Dagens mennesker stammer fra Afrika for vel 125 000 år siden. Noen vandret nordover og kom til Midtøsten for omkring 90 000 år siden. Mennesket spredte seg så over hele kloden.

Den gang var menneskene i hovedsak storviltjegere. Etter hvert utvidet kostholdet seg til også å gjelde fugl og fisk. I den grad det har vært behov og tilgjengelig, har kjøttkostholdet hele tiden blitt supplert av viltvoksende grønnsaker, røtter, nøtter, bær og frukter, eventuelt mat fra strandsonen. Jordbruket dukket første gang opp i Midt-Østen for 10 000 år siden. I Skandinavia og England begynte man med jordbruk først for 5500 år siden.

De folkegruppene som har spist korn og melk lengst, tåler dette kostholdet bedre enn andre.

På 1950-tallet ble det klart at sykdommen cøliaki skyldes allergi mot gluten i hvetemel.
Én av hundre nordmenn har slik matintoleranse.

Forekomsten av cøliaki følger i grove trekk spredningen av jordbruket fra Middelhavslandene og vestover i Europa. I land som Norge, Finland og Irland, der vi begynte å dyrke jorda senere, og derfor har hatt kortere tid til å tilpasse oss et kornbasert kosthold, er hyppigheten høyere.
Tendensen er den samme med melk.
De fleste voksne menneskene i verden tåler ikke å drikke kumelk, fordi de ikke har enzymet laktase, som er nødvendig for å bryte ned melkesukkeret. Melken gir fordøyelsesproblemer og diaré. Men etniske europeere og noen stammer i Afrika tåler melk, fordi de er etterkommere av dem som drev med husdyrhold. Det er beregnet at den europeiske befolkningen er blitt genetisk tilpasset melkedrikking gjennom en periode på mindre enn 5000 år. Andelen av befolkningen som er blitt i stand til å spalte melkesukker, har økt fra 5 til 70 prosent.

Jeg mener den såkalte Oslofrokosten, som ble vanlig over store deler av landet på tredvetallet, var et stort feilgrep. Den endret kostholdet i retning av brød og frisk melk. Før 1900 brukte nordmenn i mye større grad ulike surmelkprodukter, som er langt lettere å fordøye.

Likevel mener jeg at det verken er realistisk eller ønskelig å kutte ut korn som menneskeføde. Men rådet mitt er å spise mindre korn og tilberede kornet på måter som
gjør det lettere fordøyelig. I tillegg bør kostholdsråd i større grad tilpasses den enkelte.

Så lenge kornet er en del av et variert kosthold, vil mange av de negative effektene ikke komme til syne. Ved å gå tilbake til upolert ris og helkorn med lavere utmalingsgrad, vil man også bevare mer av næringen. I tillegg kan man i større grad bruke ulike bearbeidingsteknikker som bløtlegging, spiring og syrning, for å gjøre kornet lettere fordøyelig.
God middag!!

Anonym sa...

Man trenger _ikke_ kjøtt for å leve sunt, og man får ikke noen mangelsykdommer av det. :)
Jeg kjenner mange som har vært vegetarianere hele livet, eller i hvert fall store deler av det (meg inkludert), og som har tipp topp helse selv om de hverken spiser kjøtt eller knasker vitaminpiller.
Veganere (spiser ingen animalske produkter, heller ikke egg og meieriprodukter) bør ta tilskudd av vitamin b12 en gang i blant (dette vitaminet lagres i kroppen, så hvis man har et tilstrekkelig "lager" klarer man seg fint uten b12 i 4-5 år), og de anbefales å ta kalsiumtilskudd også for å være på den sikre siden.
Hvis man unngår kjøtt og egg, trenger man ikke å være bekymret for mangelsykdommer, for melk inneholder både kalsium og b12. Det er viktig å ha et sunt og variert kosthold, uavhengig om man er kjøtteter, vegetarianer eller veganer.

Anonym sa...

- Hverken tennene våre eller magen vår ville forøvrig aldri klart å fordøye rått kjøtt, vi er nødt til å bearbeide (koke/steike) det før det blir spiselig for oss. Det slår i hvert fall et lite hull i påstanden om at det er naturlig for oss å spise kjøtt. Kjøtt er noe vi har vent oss til å spise fordi det er en lettvint måte å bli mett på, ikke fordi vi fra naturens side er ment for å spise det.

Anonym sa...

Har da spist rått kjøtt uten problem. Ingen problem å tygge det og ikke noe problem med å fordøye det.

Legg inn en kommentar

Personangrep, rasisme og anklager om rasisme slettes.
Ser du noe som bør slettes? Send meg en mail på utenjobb@gmail.com og skriv klokkeslett og navnet på innlegget som inneholder kommentaren som du vil klage på.
Skriv på norsk, svensk, dansk eller engelsk, alt annet blir slettet.
Signer gjerne med et eller annet navn slik at det er lettere for andre å svare på det du skriver.

-
Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide