fredag 27. mars 2009

Det er bare en ting å gjøre

Stadig flere skip blir kapret langs kysten av Somalia rett og slett fordi at det er en lukrativ forretning å drive å kapre store skip som koster flere hundretalls millioner og som er lastet med mye verdier. Forsikringsselskapene betaler ut store løsesummer for disse skipene.

Det er i den siste tiden blitt sendt ned en del krigsskip som skal være med i kampen mot disse piratene, men det er ikke så lett å oppdage små båter som farter over et såpass stort område.
Jeg syntes skipene burde slå litt tilbake, piratene bruker våpen og da burde virkelig også mannskapet ombord på skipene ha våpen, for er det en ting en kriminell pirat forstår så er det noen kuler gjennom den 20 fots jolla han kommer i.


riks24 vg vg vg vg dagbladet tv2

25 Kommentarer:

Anonym sa...

bang bang bang!!
Skyt først, spør etterpå!

Anonym sa...

Ma bare beklage, men dette har gatt for langt. Skyt skipet/manskapet i senk. Dette har gatt for langt som det har. LA OSS bli som dem, skyt "nabokatta" som om det var ingenting! Noen ma fa disse 'dyra' til a forsta at "vesten" goedder vi ikke med!! Ikke har dem forstaelse til menneskeliv, MEN PENGER, det skjoenner dem seg pa!! SKYT DYRA

Anonym sa...

Tja, kommer det en båt med tydelig ivrige fold med rpg'er og ak'er så tror jeg de er ganske synlige..

Tross alt. pirater kommer ikke opp til et skip som "hey, vi er tom for bensin" folk.. Tvert imot, pirater er veldig synlige, fordi de vet at ingen kommer til å gjøre motstand når motparten ser en dødlig trussel... Om Pirater fikk kjenne litt heat så kommer to ting til å skje:

Halvparten gir seg og finner seg en jobb (eller ikke, med tanke på landets situasjon)

Andre halvparten tar til heftig våpenkrangel, skyter RPG'er overalt og opptrer mest mulig voldelig for å minske motstandsviljen til andre skip..

Tror fremdeles at de fleste tjener på dette (untatt de tilfeldige få som blir kapret)

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Enig med walid. Lasteeiere og forsikring må deler av skylda for har dette har utviklet seg til big business og dermed vokst seg til det kjempeproblemet det har blitt. Sett inn profesjonelt milits med moderne teknologi, før disse piratsjefene etablerer mer makt enn de allerede har. Eller som Walid sier: mate haiene med dem.

Anonym sa...

STAKKERS PIRATER JEG SYNES AT MISTER STORE MED SINE GODE KONTAKTER I INTERNATIONAL TERROR VIRKSOMHET (HAMAS OSV) SKAL STARTE DIALOG MED DISSE KAPRE. VIDERE KAN HAN GI DEM NOE PENGER GJERNE VIA HAMAS OG DERETTER HENT DEM TIL NORGE FLAERE KRIMINELE TIL NORGE KAN VEL IKKE SKADE NOE. DIALOG STORE !!!!!!

Anonym sa...

nuke'em all :-D

Anonym sa...

Da islamske fundamentalister hadde makt i somaliernes land, var det ikke lett å være sjørøver. Fundamentalistene hevdet at denne virksomheten sto i strid med Allahs lære, men i Washington mente man at fundamentalistene var terrorister og startet jakten på dem. Med etiopisk hjelp ble de svekket, og dermed kom de gode tidene for piratene. Det er med jakt på terrorister som det er med de fleste medisiner: Bivirkningene er mange og alvorlige.

Anonym sa...

Teppebomb hele landet, og vi er kvitt problemet
tølpen

Anonym sa...

Det er beregnet at piratene i 2007 hanket inn 30 millioner dollar. Det er ikke all verden, men på den annen side skjønner ikke vi, her vi sitter midt i en finanskrise med tilhørende hjelpepakker, hvor mye penger dette er i Puntland, den delen av Somalia som har flest røvere.

Piratpenger er døren inn til et godt liv, "En vakker brud, en kamel, et hjem til, og med en bil."

Det har alltid vært et element av romantikk i synet på sjørøvere, de er blitt sett på noen som noen maritime kolleger av Robin Hood og Gjest Baardsen.
Slik er det ikke nå. Men det finnes somaliere som forsvarer sjørøveriet med at vestlige trålere har tømt havet utenfor Afrikas Horn for fisk, og dermed må man se seg omkring etter alternative levebrød. De har kanskje et poeng, men det er vel ikke så hardtslående...

Somalia er et land som er gått i oppløsning for lenge siden, og myndighetene kontrollerer bare noen få byer. Det er 20 år siden Somalia var en stat, nå er den løst opp i småbiter kontrollert av ulike klaner og krigsherrer. Når det så årlig passerer 20.000 skip der ute, på vei mellom Asia og Europa, så må det være fristende å slå kloa i en bitte liten del av den moderne velstand.

20% av jordas befolkning forbruker 80% av jordas energiressurser, en skjev fordeling som bør gi rom for ettertanke, for oss nordmenn er født til rikdom. Eller som en kompis fra Bergen sier det: "Vi er født med gullhår i ræva!".

Nå drøftes tiltak mot uvesenet. Det enkleste er å glømme Afrikas Horn og seile rundt Kapp det gode håp. Krigstidenes konvoiruter kan også benyttes, og orlogsskip er allerede på plass. Krigsskip fra Russland og USA ligger utenfor den somaliske havnebyer der flere andre røvede båter befinner seg.

Sjørøveri er neppe noen enkel levevei i våre dager.....

Anonym sa...

Plaff løs så somalitærmæne tyter ut... fin haimat...Eller så kan Støre prate fornuft til dem??

Anonym sa...

Hmmm, artig å se kontrastene i refleksjonsnivået på kommentarene her. :)

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Debatten rundt Somalia dreier seg i dag mer om pirater enn om den politiske og humanitære krisen i landet. Dette gir et inntrykk av at snevre økonomiske interesser veier tyngre enn et helt folks menneskelige lidelser. Det internasjonale samfunn har en forpliktelse til å hjelpe Somalia ned fra den tvilsomme førsteplassen som verdens mest utsatte stat og beskytte sivilbefolkningen. Bruk av militær makt mot pirater som opererer i somalisk farvann vil kunne bidra til en KORTSIKTIG bedring for internasjonal skipsfart, men det er helt andre virkemidler som skal til for å gi en endelig, bærekraftig løsning på problemet. Verden må bry seg om mer enn piratene!

Anonym sa...

det dere kaller for pirater er VÅRE helter...VÅR marine..HOLD DERE UNNA VÅÅÅRT FARVANN!!

Anonym sa...

Anonym 14:23:
Har du fått drypp eller?

Anonym sa...

Vous stupide blogs minables avec la grammaire, de désespoir et d'opinions. Vous ne devriez pas vous blog si vous n'avez pas les pensées et la philosophie au-delà de votre nez tippen.

Anonym sa...

Que siguen en el paro para siempre. Con actitudes tan podrido debería cerrar el blog de inmediato. Entonces, ¿a usted mismo ya otros un gran servicio. En primer lugar, usted mismo.

Anonym sa...

بلوق الخاص بك قد اختطفت. كل من المتعة لك وللالآراء. غبي

Anonym sa...

Borrar, borrar, eliminar. Eres un cobarde. Desempleo blog mi trasero.

Anonym sa...

Haha

Anonym sa...

Lo prometo

Anonym sa...

Du nordmann! Du fruktar muslimer kommer att ta över deras land. Det är löjligt. Björnen i öster är det du ska se upp för. Risken är faktiskt riktigt. Du får inte tro att björnen sovar längre. Norden bör förena krafterna mot denna björnen. Fråga bara Lettland, Estland och Litauen. De kommer att vara med i laget. De kommer att bekräfta att jag talar inte skit..

Anonym sa...

Foreslår at styrker i Nato sender med mannskaper på skip som ønsker det. Det kan følge med en tropp soldater ombord som er utstyrt med miltraljøser og annet nødvendig utstyr.
De blir med skipet sydover hopper av i trygt farvann, og blir med skip som går nordover igjen. Tror nok piratene snur båtene når de møter motstand. Det å kapre skip er som å stjele sukker fra små unger. Dette kommer til å pågå så lenge myndighetene i disse landene ikke reagerer.
Jeg har selv stått piratvakt på skip om natten igjennom Malakka stredet og i Hormus stredet, men det er ingenting i forhold til de psysiske påkjenningene disse mannskapene opplever. En føler seg ikke særlig tøff når en står der med en brannslange og skal " spyle " ned piratene. Skyt tilbake helt til piratene skjønner at de vil møte motstand.


Tidligere sjømann.

Anonym sa...

Jeg trodde norske redere tjente så godt på å sparke norske sjøfolk iland og flagge ut båtene sine, at de hadde råd til vakthold?
Og siden båten er registrert på Bahamas, finns det vel ingen grunn til at norske myndigheter skal bry seg?
Snart utflagget sjømann.

Legg inn en kommentar

Personangrep, rasisme og anklager om rasisme slettes.
Ser du noe som bør slettes? Send meg en mail på utenjobb@gmail.com og skriv klokkeslett og navnet på innlegget som inneholder kommentaren som du vil klage på.
Skriv på norsk, svensk, dansk eller engelsk, alt annet blir slettet.
Signer gjerne med et eller annet navn slik at det er lettere for andre å svare på det du skriver.

-
Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide